Kada su proljetos padale obilne kiše iz korijena se srušila grupa stabala pred sam izvor i na taj način ga sakrila od direktnog pogleda šetačima koji ne znaju točno gdje se nalazi. Mi koji znamo provlačili bi se između polegnutih stabala da bi natočili vode.
Od danas 18. srpnja 2023. više nije tako Slavko Matovina i Josip Anušić su motornom pilom, sjekirom i rukama za oko 3 sata uklonili stabla i grane, sam panj i korijenje su prevrnuli natrag, a potom panj snizili (odpilili) da ne zaklanja pogled na izvor, očistili kanalicu i korito izvora, od debla bukve su napravili dvije klupice. Izvor Kuk i prostor oko njega sada izgleda puno kultiviranije.
Ovaj izvor je prvi nizu na planinarskom putu Izvor voda u Saborskom. Vodom je još uvijek dosta izdašan, tek se u kolovozu ako ne bude kiše jako smanji vode, a ponekad i skroz presuši. Voda izlazi ispod vertikalne stijene koje se inače u Lici naziva kuk, otud i ime ovom izvoru. Od stijene do korita postavljena je u novije doba metalna kanalica, a prije su postavljane drvene, ali one bi brzo trunule i trebalo ih je često mijenjati. Tom kanalicom, od 2 m, voda se dovodi iznad drvenog korita koje je izdubljeno u drvetu i postavljeno da skuplja vodu. To je nekada imalo smisla jer se na tom koritu napajalo blago. Sada to korito nema nikavu svrhu osim dekorativnu, a što je najvažnije za Saborčane ima emotivnu vrijednost jer podsjeća na prošla vremena kada su ovakvi izvori život značili. Voda je jako hladna i nije preporučljivo odmah piti naročito ako ste jako ugrijani. Predaja kaže da je od ove vode umrla mlada cura koja je došla s livade gdje je kupila sijeno i tako vruća pila ovu hladnu vodu. Preporuka za sve hladne vode, vodu natočiti u bocu i čekati da se malo ugrije, a za to vrijeme naše tijelo će se malo ohladiti, pokvasit ćemo ruke, umiti se i sjesti u hlad.
Eto, dragi Saborčani, prolaznici, planinari, lugari, lovci, kada dođete do ovoga izvora, sjednite i odmorite, uživajte u zvukovima okoliša i žubora vode. Pokušajte malo zamisliti kako je tu bila gužva u neka starija vremena kada se možda stajalo u redu da se napuni vučija (danas bi rekli drveni kanister s kožnim naramenicama za daleko nošenje) na leđima. (izvorna objava na urpi.hr). Javlja Josip Anušić
Stiže "Rambo"
Slavko Matovina

 

 

 

 

 

Slavko Matovina i Josip Anušić

https://web.facebook.com/Josoon

Komentari  

#1 Ivan 2023-07-19 05:03
Svaka čast i hvala Josipu i Slavku za ovaj posao. Na isti način bi se mogao urediti i Kuselj, naravno ne očekujem sada od Josipa da čisti i Kuselj, ima ovdje puno njih koji bi mogli to učiniti ali neće, nažalost.

You have no rights to post comments