Drvar i Grahovo žrtve tzv. ustanka u Srbu

Stara katolička crkva u Drvaru koju su Titovi partizani spalili i srušili 1948. godine, nakon što su istrijebili Hrvate iz Drvara.

Dana 27. srpnja 1941. godine, kada je počeo oružani ustanak srpskog stanovništva zapadne Bosne i istočne Like protiv vlasti Nezavisne Državne Hrvatske, učinjeni su veliki pokolji hrvatskog i muslimanskog stanovništva od kojih najveći u mjestima: Boričevac pored tzv. ustaničkog mjesta Srb u Lici, pokolj muslimana u Kulen Vakufu, pokolj Hrvata u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca, te masovno ubijanje Hrvata Drvara i Bosanskog Grahova.


Pokolj hodočasnika u Drvaru – nestanak Hrvata Drvara

Drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor bio je pozvan sa katolicima župe Drvar u Knin da održi svečanu misu na svetkovinu sv. Ane 26. srpnja. Dan kasnije, vraćajući se sa hodočašća u Kninu, vlak sa hodočasnicima je zaustavljen oko 18 km od Drvara. U vlaku je bilo preko 300 hodočasnika sa župnikom iz Drvara.

Pobunjenici su napali vlak, župnika i vjernike izvukli iz vlaka i odvukli nedaleko od stanice. Svi hodočasnici su okrutno poubijani, a tijela su im bačena u jamu Golubnjaču. Te su žrtve nakon 1945. godine, jugoslavenski komunisti i četnici proglasili bojovnicima, ustašama i raznim drugim nazivima po već poznatom scenariju koji smo vidjeli i za Domovinskog rata. Time se želio spriječiti i sami spomen na ubijene Hrvate i prikriti strašan zločin.


Preostali Hrvati Drvara su tih dana protjerani ili ubijeni, a crkva u Drvaru je spaljena od jugoslavenskih Titovih komunista 1948. Imena svih identificiranih ubijenih župljana su uklesana na spomen-ploči u dvorani gdje se drvarski katolici danas okupljaju na bogoslužju. Postoji i posebna mramorna ploča sa slikama i osnovnim podatcima ubijenih župnika iz drvarske i susjednih župa. Tijela poginulih pronađena su skoro 62 godine poslije. Ekshumirana su 2003. u jami Golubnjači u Trubaru kod Drvara. Nađena su zapravo usputno, jer nisu ni bila tražena.

Više o pokolju Hrvata Drvara možete vidjeti u  članku1  i  članku2

Pokolj Hrvata Bosanskog Grahova – mučenička smrt župnika Gospodnetića

Istog dana su u Bosanskom Grahovu i okolnim selima srpski ustanici (četnici i komunisti partizani) ubili 62 Hrvata, a među njima i 5 žena i 9 djece. Grahovskog župnika Jurja Gospodnetića su zarobili i nakon okrutnog mučenja nabili na ražanj, te pred njegovom majkom ga živog ispekli. Srpski ustanici (partizani i četnici), su u Grahovu i okolnim selima Obljaju, Koritima, Luci, Ugarcima i Crnom Lugu opljačkali i spalili sve hrvatske kuće, a u Obljaju su zapalili župni ured i rimokatoličku crkvu sv. Ilije Proroka. Preostali preživjeli Hrvati su izbjegli u Knin. Ovo stradanje Hrvata iz Bosanskog Grahova i okolici nije bilo jedino, nego se nastavilo i kasnije. Od više od tisuću predratnih župljana, vrlo mali broj ih je preživio rat.

Više o pokolju Hrvata Grahova možete vidjeti u članku3

Svjedočanstvo svjedoka pokolja u Grahovu Ante Krvavice

Ovo je kratko svjedočanstvo grahovskog pokolja svjedoka Ante Krvavice koje je dao za Nedjeljnu Dalmaciju 1995. godine:

“Genocid nad ovim nedužnim Hrvatima, fizičko istrjebljenje počelo je točno dana 27. VII. 1941. Toga dana u 10 sati ujutro četnički i partizanski ustanici pod vodstvom krvoločnog  vojvode Brane Bogunovića (koji je 1944. godine izvršio samoubojstvo) uhitili su tamošnjeg katoličkog župnika Jurja Gospodnetića, rodom s Brača. Sazvali su zbor Srba ispred katoličke crkve sv. Ilije. Nabili su mu na leđa magareći samar i ‘jašili’ po njemu oko crkve, i to ispred njegove majke. Naložili su i veliku vatru. Nabili su ga na ražanj i pekli, te uz to pjevali uz silnu kriku i viku. Svi uhvaćeni Hrvati-djeca, žene i starci, koji nisu uspjeli pobjeći, morali su gledati ovaj stravičan čin kako se peče njihov župnik na obližnjoj visoravni koja se zove Jelića polje, na istoj vatri s Tomislavom Sarićem (nećak Tomislava Sarića, Marko, 86 g., i danas je živ, nap. a.). Nakon ovih kalibanskih seansi pokupili su sve ‘gledatelje’, natovarili ih na konjske zaprege i odvezli u selo Tiškovac. Smjestili su ih u željeznički tunel gdje su prije likvidacije vršili stravična mučenja. Jedan dio odvezli su u Kamenicu kraj Drvara i također žive pobacali u jame”

Spomen na pokojne drvarske katolike Hrvate čiji su zemni ostaci počivali na katoličkom groblju koje je zbog proširenja Celuloze preorano 60-ih godina XX.st., a dio nadgrobnih spomenika prenesen na lokalitet Šobića glavice, gdje i danas leže povaljani na zemlji, što se vidi iz priloženih slika.

 

Tekst i foto: https://komunistickizlocini.net

 

Komentari  

#1 Ivan 2023-07-23 11:19
A Milorad Pupovac svake godine slavi "svoj Dan ustanka u Srbu" uz sponzorstvo hrvatske vlade! To nema nigdje u svijetu.

You have no rights to post comments