Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi
*
Saborsko, 12. studenog 1991. u svojoj povijesti pamti kao najkrvaviji dan, dan kada je u Domovinskom ratu slomljena tromjesečna obrana hrabrih Saborčana. U tome kratkom vremenu poginulo je 52 mještana u mjestu koje te godine broji oko 1500 stanovnika, a od toga 250 slabo naoružanih branitelja. Nažalost, toga 12.11. veliki je broj civilnih žrtava izrazito starije životne dobe koji nisu imali snage krenuti u izvlačenje, s nadom da njima kao starcima neće nauditi.
Obilježavanje ove tužne obljetnice započela je ispred zgrade Općine formiranjem KOLONE SJEĆANJA.
Ove godine, u nikad dužoj koloni, došli su i hodali pripadnici mnogih braniteljskih udruga, učenici iz obližnjih škola, narod i prijatelji Saborskog, a iza barjaka, odmah iza članova obitelji poginulih, u koloni su bili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, saborske zastupnice Nada Murganić i Maja Grba Bujević, državni tajnik za branitelje Darko Nekić, županica karlovačke županije Martina Furdek Hajdin sa suradnicima, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i suradnici, načelnici Tounja i Plaškog, predsjednica vijeća Općine Josipdol ...
Hod Kolone sjećanja stao kod spomeničkog kompleksa u čast poginulim braniteljima Saborskog, odnosno ispred spomenika Ranjena golubica koji je podignut za 22 civilne žrtve masovnog zločina. Organizatori, Općina Saborsko i HVIDRA Saborsko, vodili su protokol polaganja cvijeća i paljenje svijeća, nakon čega je pozvan župnik vlč. Bruno Lovaković da predvodi molitvu nakon koje su pozvani svi koji mogu na svetu misu u župnu crkvu koja je u ratu također dijelila sudbinu naroda i sela, bila je porušena do temelja. Nakon četiri godine mjesto je oslobođeno u akciji Oluja, u Saborsko se vratio mir i dio stanovništva. Kuće su obnovljene, crkve su na istim temeljima izgrađene, život se vratio u mjesto. Život se sjeća svojih dragih poginulih, s ponosom na njih i njhov doprinos.
Ove godine od govora bio je onaj načelnika Općine Marko Bićanić . Visoki uzvanici i gosti nisu se obraćali skupu, ostavili su snagu ovoga susreta, ove kolone sjećanja, zajedništva cijele Hrvatske u ovom susretu da progovore u srcima nazočnih.
Tekst i foto: Josip Anušić

You have no rights to post comments