Danas je u Saborskom svečano obilježena 32. godišnjica od stradanja i okupacije uz prisustvo predsjednika RH Zorana Milanovića. Kolona sjećanja je krenula ispred općinske zgrade nešto iza 10 sati, odmah po dolasku predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je ove godine bio najviši gost u Saborskom ikada i koji je hodao u koloni sjećanja zajedno sa svima. Po dolasku pred spomen obilježje masovne grobnice započela je ceremonija po protokolu Općine Saborsko i HVIDRE Saborsko. Pročitano je najprije nekoliko prigodnih recitacija, a potom su čitana imena 52 poginulih, ubijenih i nestalih osoba. Političkih govora nije bilo što cjenim pozitivnom novinom. Na kraju ceremonije načelnik Općine se kao domaćin zahvalio svima na dolasku na današnju komemoraciju iako ga je malo tko čuo zbog očajnog razglasa. Vlč. Bruno Lovaković je izmolio molitvu odriješenja grijeha za stradale Saborčane u Domovinskom ratu. Sv. misa je uslijedila sa zakašnjenjem od pola sata tj. u 11:30.

(Ispričavam se svima onima koje nisam uspio uslikati jer je danas bila gužva oko spomenika gdje smo praktički jedni drugima smetali, također se ispričavam na kvaliteti fotografija, ... danas očito nije bio moj dan.)

"Vaš grob ja sam dok živim..Vaš krik i Vaša suza..
U ovo hladno jutro u Saborskom, okupljeni ispred golubice zaustavljene u letu, sjetimo se svih mještana Saborskog čiji su životi nasilno prekinuti..
Sjetimo se školskih knjiga ostavljenih bez nade da će iz njih netko učiti, praznih klupa u školi, sjetimo se neubranih plodova na njivama, blaga izgubljenog bez gospodara kako luta..
Sjetimo se strepnje, uzvika upozorenja.. sjetimo se onih koji su nesebično pomagali susjedu, onih koji su svjesni pogibelji što prijeti stali na prag svoga doma, odlučni da ga obrane od otimača!
Sjetimo se poginulih i pogubljenih, sjetimo se hrvatskih branitelja i civila.."

(Recitacija s početka ceremonije)

Kate Matovina majka dvojice sinova koji su poginuli u obrani Saborskog 2.11.1991.

 

 

Izaslanstvo Vlade RH

Karlovačka županija

Općina Saborsko

Izaslanstvo Sabora RH

Predstavnici PU Karlovačke na čelu sa zapovjednikom PP Ogulin Goranom Vukeljom

 

Grad Ogulin i ostali 

 

Udruga žena iz Saborsko (ŽAS) 

 

 

 

Ovaj trojac u zanimljvoj odori je iz Pakoštana

 

Ravnateljica OŠ Josipdol Anđelina Božičević i Josip Anušić vjeroučitelj

Djeca iz OŠ iz Ogulina (1. osnovna i I.B. Mažuranić)

 

 

Djeca iz PŠ Saborsko s učiteljicom Danijelom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Na kraju je bila jagma za slikanje s predsjednikom, najbrojniji su bili lokalni HDZ-ovci, neki su se slikali čak i s cijelom obitelji ...

 

Odlazak predsjednika Milanovića 

 

Na misi županica i predsjednica općinskog vijeća same, gdje su nestali načelnik i predsjednik HVIDRE ...?

 

 

Branitelji HEP-a s područja DP Elektre Karlovac i HE Gojak (slika gore). Inače Udruga branitelja HEP-a središnje Hrvatske (ROSH) je i ove godine bila najbrojnija, na komemoraciju je došlo oko 70 članova.

Komentari  

#1 Ivan 2023-11-12 17:54
Saborsko je po popisu iz 1991. imalo 852 stanovnika, mnogi danas pišu da je taj broj iznosio 1501 ...?

Također danas pišu da je najstarija žrtva bio starac od 96 godina, istina ali su bila njih dvojica, Mate Matovina i Polde Conjar, a da je najmlađa žrtva živa zapaljena, što nije istina.

Najmlađa žrtva je bio Ivica Dumenčić rođ. 1972.g. koji je hrabro poginuo na prvoj crti obrane u Boriku na današnji dan.
O živima zapaljenima se priča, ali se sa sigurnošću ne zna točno, ako i jesu onda su to starice iz Biljevine i Slavica Matovina rođ. 1959.g.
#2 marko 2023-11-13 08:16
Hval ti Ive na vako lijpima slikam i komentarima neka te dragi bog nagradi za tvoj trud Puno pozdrav teb i obitelj
#3 Josip A. 2023-11-13 09:14
Da, podatak 1500 broj stanovnika iz 1991. stoji na stranici saborsko.hr Mi "sa strane" sad smo zbunjeni. Također vidim po portalima zbunjenost oko podataka vezanih za masovnu grobnicu da je na taj dan stradalo 38 Saborčana i da su tijela bila u masovnoj grobnici.
#4 Ivan 2023-11-13 15:06
Citat Josip A.:
Da, podatak 1500 broj stanovnika iz 1991. stoji na stranici saborsko.hr Mi "sa strane" sad smo zbunjeni. Također vidim po portalima zbunjenost oko podataka vezanih za masovnu grobnicu da je na taj dan stradalo 38 Saborčana i da su tijela bila u masovnoj grobnici.

Na službenoj stranici općine Saborsko saborsko.hr ima puno krivih podataka za koje nitko ne mari. Više puta sam ukazivao na to, no uzalud. 1519 stanovnika je bilo davne 1971. godine.

12.11. je stradalo 38 osoba, ali nisu svi završili u masovnoj grobnici. Čak uklesani broj na spomen obilježju od 22 žrtve je netočan.

U masovnoj grobnici Popov šanac je nađeno 15 tijela i još tri u masovnoj grobnici u Boriku, na vrh Bukovače tamo di je spomenik četvorici, ta dva mjesta su objedinjena i imaju zajedničko spomen obilježje. Dakle ukupan broj pokopanih u masovnim grobnicama (Popov šanac i Borik) je 18, ostali su nađeni na raznim mjestima po selu; ostaci kostiju na zgarištima kuća, u pojedinačnim grobovima na mjestu pogibije, razasute kosti na površini i sl. dok njih 9 nikada nije pronađeno.
Službeno se po najnovijem vodi 8 nestalih, jedna žena je nekim čudom nestala dva puta.

You have no rights to post comments