Sue O'Reilly je rođena 16. ožujka 1948. u Hammondu Indiana, sada živi u Chesterfieldu Virginia. Njeni saborčanski rođaci su Matovine po majci i Grdići po ocu. Jednog dana je odlučila istražiti svoje korijene. Godine 2007. je posjetila Saborsko, tom prilikom je obišla naša groblja u potrazi za grobnim mjestima svojih predaka. Podatke za Saborsko je počela prikupljati iz povijesnih arhiva u Zagrebu i Karlovcu.

Otkrivši stranicu saborsko.net koja je počela s radom 2008. godine došla je do mog maila. Kao uredniku mi se obratila 3.9.2011. godine s pitanjem "Jesmo li rođaci?" i tako je krenula naša osmogodišnja suradnja na slaganju mozaika Saborsko. Dopisivali smo se  do 23.11.2019. godine, tj. dok nismo iscrpili sve dostupne izvore. Na kraju smo utvrdili ne samo da smo Sue i ja obitelj,nego da  su svi Saborčani jedna velika obitelj.

Sue je iz arhivskih dokumenata izvukla  i u excel tablice upisala 4705 osoba po prezimenima i složila mnoga obiteljska stabla. Najveći broj upisanih je iz razdoblja od 1825. - 1903. Sve je to dostupno na portalu saborsko.net. Prilikom dopisivanja veliki  problem nam je bio jezik, no tu su nam pomagala moja djeca Silvija i Mario, a kad oni nisu mogli u nuždi smo koristili Translate prevoditelja.

Kroz osam godina dopisivanja razmjenili smo stotine mailova, fotografija, arhivskih dokumenata i karata. Najveći dio podataka iz 18. i 19. stoljeća (obiteljska stabla i ostalo) koji su objavljeni na ovim stranicama je njen rad i trud u kojem smo ja i ova stranica poslužili kao "njene oči i uši" u Saborskom gdje sam od starijih osoba prikupljao podatke i slao njoj. Sue je kontaktirala i s Markom Matovinom Markusinom iz Australije koji joj je, kao najbliži rođak iz Saborskog, također davao korisne podatke. Paralelno s njom svoje korijene su istraživali Frank Castro i neki Hodak u Americi s kojima je Sue surađivala. Koristila je također i Musterliste, tj. popise vojnika Austrougarske; Musterlisten und Standestabellen 1757-1820 for the Ogulin Regiment

Sve ovo nebi bilo dostupno javnosti da nije bilo stranice saborsko.net. Neizmjerno hvala našoj "američkoj Saborčanki" Sue O'Reilly za sve što je učinila za naše Saborsko!

Komentari  

#1 Ivan 2024-01-14 16:07
Treba napomenuti da se u tablicama saborčanskih rodova ne nalaze sve osobe, što zbog nečitkosti arhivskih dokumenata, a što zbog nedostka nekih godišta iz razdoblja 1825. - 1903.
Nadam se da je sada mnogima jasnija slika Saborskog u prošlosti, uostalom kao i meni.
#2 marko 2024-01-17 03:00
Da Ive u pravu si da nije bilo Sue i Saborskog net nebi se nista znalo. Sad znamo puno, puno vise o nasima prezeminama i o Saborskom. Veliko hvala tebi Ive takodjer i Sue. Puno pozdrava tebi i fmiliji.
#3 Ivan 2024-01-17 13:38
Hvala ti Marko na javljanju još si mi jedino ti ostao, ostali su se, jedan po jedan, negdje izgubili.
Pozdrav također tebi i tvojima.

You have no rights to post comments