Nažalost nakon lijepih prijepodnevnih kadrova u prethodnom članku, danas popodne sam naišao na ovaj užasan prizor. Naime uz šumsku cestu kod Biljevine 500 m od glavne ceste netko je u čistu prirodu istovario hrpu otpada koji je preostalo nakon građevinskih radova uređenja stambenog prostora. "Sreća" u svemu ovome je da ova štetočina nije smeće istovarila u jamu nego na suprotnu stranu drage, gdje mu je bilo lakše.

Ovu dragu i jamu su 25. rujna 2022.  očistili volonteri, ljubitelji prirode iz Zagreba i Zadra jer se u njoj nalazi speleološki objekat potencijalno stanište šišmiša. Članak o akciji čišćenja jame iz 2022. možete vidjeti OVDJE

Pozivam komunalnog redara da obiđe ovu lokaciju, te da potom poduzme mjere koje su propisane zakonom.

Draga desno je mjesto u koju je iskrcano smeće nakon obavljenih građevinskih radova

Znak zabrane bacanja za svu vrstu otpada postavljen je uz špilju 2022. godine

Ovako to izgleda danas, niti dvije godine nakon akcije čišćenja

U smeću ima plastičnih vreća, kartona, stiropora ...

Vreće od ljepila za gisp ploče, komadića gips ploča, ... boca od konjaka, kutija od cigareta - majstor puši Valter Wolf

Tu je i staro kupaonsko ogledalo pokupljeno iz neke kuće nakon OLUJE... , netko je uređivao potkrovlje za apartman ili stanovanje pa mu je smetalo

Plastične boce, boce od pur-pjene, vreće od ljepila, ostaci osušene pur-pjene ...

pra-stari televizori koji su smetali prilikom uređenja tavana...

stiropor od novog frižidera ili veš mašine ...

Ova parcela je privatno vlasništvo dvoje naših sumještana

Komentari  

#1 Ivan 2024-03-14 17:11
Neznam čemu služi komunalno poduzeće i organizirani odvoz smeća i zašto se pojedinci odlučuju na ovakve poteze ...?

Nije li možda za neke problem u onoj odredbi da se odvoz smeća plaća po količini, pa bi možda dotični dobio malo veći račun, da je ovih 4-5 vreća + "redovnu" kantu iznio fino van pred kuću i sve je, osim starih televizora i ogledala, mogao otpeljati komunalac...? Ovako je smeće zbog njegove škrtosti završilo u prirodi.

Nije dobra nedavna odluka Općine da prodaje kamion i kontejnere za odvoz glomaznog komunalnog otpada, jer će takav isto završiti negdje u prirodi.

Ja sam (ali tko sam ja ...?) zagovornik plaćanja odvoza smeća po broju članova kućanstva i siguran sam da onda nebi bilo ovakvih incidenata. Jer kad bi bilo tako onda nitko nebi imao potrebu bacati smeće okolo da što manje plati odvoz, plaćao bi jednako bilo koji put manje ili koji put više smeća u kantama.
#2 Ivan 2024-03-17 15:50
Ovoga počinitelja možda i nije teško razokriti, treba samo malo proći kroz selo i vidjeti tko je u zadnje vrijeme uređivao neki stambeni prostor.

You have no rights to post comments