Velika subota je kršćanski blagdan. Slavi se u dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve.
Crkva u svojoj tradiciji čuva veliko blago. Tako je za Veliku subotu svojstveno Vazmeno bdjenje, koje se slavi noću te ga nije prikladno započeti prije nego padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje. Tada se vjernici okupljaju oko ognja, koji svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samoga Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak (Alpha) i svršetak (Omega). Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlje nova uskrsna svijeća, napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod oltara i pali se u svim zajedničkim bogoslužnim činima. Upravo tim bdjenjem vjernici započinju slaviti Uskrs.

 

Blagoslov ognja

Paljenje uskrsne svijeće

Uskrsna svijeća je upaljena

Cijeli naš život ovdje na zemlji mi hodom častimo, barem bismo trebali. Isus je naše hodočašće k Ocu i on nam se spremno nudi kao pratnja, kao svjetlo da ne zalutamo i ne zabludimo. Sveti Augustin oslikava vjernike kao „hodočasnike u ovoj smrtnosti”, one koji hodočaste u ovom životu, kako bi, pročišćeni, pristigli na krajnje odredište, u krilo očevo. To je vjera naših predaka koju nam s koljena na koljeno, s generacije na generaciju prenose stoljećima, a na nama je da to nastavimo i predamo svojim potomcima i tako rijeka života teče u vječnost.

Unošenje uskesne svijeće (svjetla) u crkvu

Svi su vjernici na uskrsnoj svijeći zapalili svoje svijeće i to svjetlo nose u svoje domove

Hvalospjev Vazmenoj svijeći

Marija Magdalena Sabljak

Božica Vuković

Kata Sertić

Ratko Petrušinski

 

Vlč. Bruno Lovaković

 

Komentari  

#1 Ivan 2024-03-30 20:39
U crkvi se već naveliko vidi smjena generacija, nema više naših očeva i majki, djedova i baka, još su tu samo rijetki. Otišli su pred nama u vječnost. Noćas smo ovdje mi koji hodimo za njima, njihovi potomci, odnosno novi djedovi i bake s našim mladima.

You have no rights to post comments