Vrijeme danas ujutro i prijepodne još slično kao i u nedjelju, barem djelomice sunčano i vjetrovito, ali će nebo biti mutno zbog još više saharskog pijeska. Radi se o tome da nam s područja Afrike stiže velika količina pustinjske prašine i pijeska, zbog čega je atmosfera zamućena i vidljivost je smanjena. Riječ je o posve bezopasnoj i prirodnoj pojavi. Preko naših prostora u drugom dijelu dana premještat će se hladna fronta. Ona sa sobom povlači i nešto svježiji zrak sa sjevera kontinenta pa će temperatura biti primjerenija dobu godine.

ŠTO JE SAHARSKA PRAŠINA?

 

Zanimljivo je da će kiša koja će padati kasno popodne i navečer sadržavati velike količine saharskog pijeska. Pojava će se teško moći primijetiti za vrijeme padanja kiše, ali itekako hoće nakon prestanka, osobito na vjetrobranskim staklima automobila. 

Epizode saharske prašine u Hrvatskoj nekoliko puta godišnje


U Hrvatskoj se, ističu u DHMZ-u, epizode saharske prašine također pojavljuju nekoliko puta godišnje. Kada čestice saharskog pijeska uđu u oblačne sustave, kiša koja će pasti u sebi će sadržavati saharski pijesak zbog čega će biti obojena. Naime, kada kišne kapi padnu na neku površinu i na kraju ispare, za sobom ostavljaju sloj prašine i stvaraju takozvanu blatnu kišu.
Blatna kiša je pojam za kišu koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima. Ne radi se opasnoj vremenskoj pojavi te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost. Ova pojava je pritom češća u Dalmaciji, nego u unutrašnjosti Hrvatske jer je jugo jači na obalnom području.

Komentari  

#1 Ivan 2024-04-01 11:06
Najviša dnevna temperatura danas:
23.4°C u 13:21
Ovo je bila najviša temperatura ovog proljeća.

You have no rights to post comments