Gospić 8. rujna 2023. Mile Pecić
Pozvani smo na tiskovnu konferenciju u zgradi Gospićko-senjske biskupije danas u 12 sati  u Gospiću. Misli smo da je to jedna rutinska konferencija povodon slavlja na Udbini… Ali smo ostali iznenađeni kad je gospićko senjski biskup mons. Zdenko Križić u službenoj izjavi priopćio da napušta Gospić  jer je imenovan splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom. Najprije šok i nevjerica a onda prihvaćanje realnosti. Evo izjave iz službenog vjesnika biskupije:

Papa Franjo imenovao je danas, na blagdan Rođenja BDM, dosadašnjeg gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom metropolitom.

Prošlo je više od osam mjeseci od odlaska mons. Križića, a Gospićko-senjska biskupija još uvijek nema biskupa. Papa Franjo (Jorge Mario Bergoglio) je očito zaboravio na nas. Gospićko-senjsku biskupiju još uvijek vodi  Apostolski upravitelj Richard Pavlić.

 

Ja se nisam mogao smiriti nakon ispada pape Franje. Ni jedan komentator, koliko sam vidio, nije se usudio ili nije htio napisati bitno: imamo papu rasista. Njegova opaska da prepoznaje Hrvate po mirisu, podsjeća na ne tako davno slično osjetilno iskustvo Boba Dylana odnosno Zimmermana, doduše modificirano, ali još više na sve poznate i nepoznate rasiste koji su tvrdili, pisali i govorili da njima odiozne rase imaju specifičan miris, pa valjda i narodi kojima vlasnici neugodnih mirisa pripadaju. Kakav to miris imaju Hrvati, papa nije definirao, no znajući za njegovu ljubav prema malobrojnom, ali u katoličkoj vjeri jednom od najsnažnijih europskih naroda, može se naslutiti da izjava ne miriše na dobro, a ono što je slijedilo u tom zrakoplovnom njegovu razmišljanju isto je tako skandalozno. Napisao Hrvoje Hitrec na portalu Projekt Velebit 14.5.2019.

Očito papa Franjo ima "neki svoj problem" s Hrvatima ...?

 

Komentari  

#1 Ivan 2024-05-21 03:51
Ponestalo biskupa u Hrvatskoj ...? Možda bi ga trebalo uvesti s Filipina, to je sada trend...?

You have no rights to post comments