Udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja Plitvičkih Jezera započeli su prosvjed za očuvanje Plitvičkih jezera i prestanak devastacije
 
Plitvička Jezera - Udruge proizišle iz Domovinskog rata s područja Plitvičkih Jezera započeli su prosvjed za očuvanje Plitvičkih jezera i prestanak devastacije. Pod motom "5 do 12" okupili su se na mostu iznad Velikog slapa gdje su im se pridružili i načelnici okolnih općina kao i gradonačelnik Gospića gospodin Karlo Starčević. Članovi AK Plitvice trčanjem su došli na mjesto prosvjeda. 
Ovom prilikom pročitani su i zahtjevi koje su postavili prosvjednici 
 
1. Moratorij na gradnju u Plitvica Selu 
2. Hitne izmjene i dopune prostornog plana
3. Procesuiranje osoba odgovornih za izradu, usvajanje i provedbu kriminalnog prostornog plana Nacionalnog parka Plitvička jezera
4. Revizija građevinskih dozvola
5. Rušenje objekata u Plitvica Selu
6. Trajno zaustavljanje koncesioniranja i privatizacije hotela, ugostiteljskih i ostalih objekata Javne Ustanove
 
Zahtjeve potpisuju UHBDR općine Rakovica, HVIDRA općine Saborsko, UBDR općine Plitvička Jezera i HVIDRA općine Plitvička jezera.
Prosvjedu se priključio i veliki broj mještana s ovih područja, navijačka udruga Sezonci, mladi te veterani iz drugih krajeva Lijepe naše.
 
Prosvjedi se nastavljaju do ispunjenja zahtjeva.
 
NOĆNA STRAŽA
 
Prosvjedu branitelja iz Like pridružili su se predstavnici braniteljskih udruga iz Zagreba, Dalmacije i Slavonije, predstavnici lokalne vlasti nekoliko općina i Grada Gospića, te Svjetske organizacija za zaštitu prirode WWF
 
Prosvjedom pod nazivom „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“ dvjestotinjak branitelja je danas na Plitvicama kod mosta iznad najvećeg plitvičkog slapa upozorila da treba spriječiti apartmanizaciju jer se, rekli su, širi uopće ne mareći za prirodu i održivi razvitak toga kraja.

'Na skupu u Drežničkom Selištu, predsjednik lokalne HVIDRA-e Ivan Jurković, ujedno i predsjednik "Stožera za obranu Velikog slapa", pokazao je okupljenima da se velika sedrena stijena Velikog slapa odvojila metar od ostatka stijene. Do toga je, kako je rekao, došlo između ostalog zbog vibracije od prometa na obližnjem mostu.
 
Poručio je da će branitelji tijelima braniti prelazak teškoj mehanizaciji i autobusima preko mosta nadomak Plitvica Selu, svega nekoliko metara iznad Velikog slapa, iako je već desetljećima ograničenje opterećenja mosta do 3 tone.
 
Opet su niknula dva građevinska krana, niču novi apartmanski objekti, a nema sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, već se izdaju vodopravne dozvole temeljem septičkih jama, rekao je."Zaustavit ćemo težak promet i naoko legalnu izgradnju u Nacionalnom parku, u kojemu  je moguće dobiti samo dozvolu za obnovu postojećih, a ne izgradnje novih objekata," rekao je Jurković.
 
 
 
Stožer za obranu Velikog slapa i Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Rakovice, Saborskog i Plitvica, koja je organizirala prosvjed, održat će sastanak i odlučiti kako dalje, najavio je Jurković.
Novinarima je podijelio listu šest zahtjeva: moratorij na gradnju u Plitvica Selu, izmjenu Prostornog plana, procesuiranje odgovornih za prekomjernu izgradnju, reviziju građevinskih dozvola, rušenje objekata u Plitvica Selu.
 
Tu se radi o organiziranom kriminalu uz blagoslov lokalne samouprave i vrha vlasti od 2005. godine do danas, samo treba pokrenuti reviziju svega što se događalo, rekao je Jurković.
 
"Pod krinkom gospodarskog razvoja i domaćeg stanovništva, Prostornim planom (iz 2014.) omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekoliko vanjskih investitora. U posljednje dvije godine u Plitvica Selu, u neposrednoj blizini jezera, 'legalno' je niknulo tridesetak novih objekata premda selo nema vodovod ni kanalizaciju, a voda se crpi iz potoka Plitvice koji napaja Veliki slap i ovog bi ljeta mogao ostati potpuno bez vode," rekao je Ivica Jandrić predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata iz Općine Plitvička jezera.
 
 
 
Prema podacima Turističke zajednice općine Plitvička jezera, rečeno je, u naselju Plitvička sela broj noćenja je sa 700 tijekom 2009. godine porastao na 12.500 tijekom prošle godine, gradi se desetak novih objekata unatoč zahtjevu UNESCO-a da se gradnja obustavi. Nadalje, u naselju Jezerce je 2008. godine bilo ostvareno 12.000 noćenja, a 2016. godine 39.000 noćenja. Broj kreveta je narastao s 270 na 530, a još se gradi 12 novih apartmanskih objekata.
 
 
Prosvjedu branitelja iz Like pridružili su se predstavnici braniteljskih udruga iz Zagreba, Dalmacije i Slavonije, predstavnici lokalne vlasti nekoliko općina i Grada Gospića, te Svjetske organizacija za zaštitu prirode WWF.
Predsjednica WWF Adrija Irma Popović Dujmović je pozvala Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja na hitnu suradnju s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike da bi "zajedno spriječili devastaciju Plitvičkih jezera".
 
Načelnici Općina Rakovica i Saborsko Franjo Franjković (HDZ) i Marko Bićanić (HDZ) u Karlovačkoj županiji rekli su da prostorni planovi imaju manjkavosti i da nije logično da je iz procedure davanja suglasnosti za izdavanje građevinskih dozvola maknuta Uprava Nacionalnog parka.
 
"Kod nas je održivi razvoj problem jer je kod nas održiv jedino kriminal, generiran iz samoga vrha sustava i od strane policije, a sve smo te ljude birali mi Hrvati i svi smo odgovorni, sve treba ispitati i da se s time stane", rekao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP).
 
 

Komentari  

#1 Ivan 2017-06-22 03:44
"Načelnici Općina Rakovica i Saborsko Franjo Franjković (HDZ) i Marko Bićanić (HDZ) u Karlovačkoj županiji rekli su da prostorni planovi imaju manjkavosti ..."

Političari uvijek u rukavicama, prostorni plan koji je omogućio toliku gradnju je katastrofalan, a ne da ima "manjkavosti"!!
#2 Matan 2017-06-22 07:57
Složena je ovo priča.
U ovoj priči nitko nije nevin, osim običnog čovjeka. Kažu branitelji da je 2013. tadašnja SDP ministrica zaštite okoliša isključila Javnu ustanovu NP Plitvička jezera iz procedure izdavanja građevinskih dozvola. Što su učinili prije te odluke (prije isključivanja) i prije se u Plitvica Selu naveliko gradilo?
Branitelji kažu da su za gradnju u Plitvica Selu saznali tek 2016....!? Nemoguće!
Mnogi lokalni stanovnici (Saborčani) su godinama slali molbe za sezonski posao u NP i nisu bili primljeni, a zapošljavali su se sezonci iz udaljenih mjesta (Otočac i dr.), veliku ulogu u tome je imala uprava NP (ove sezone je bilo nešto bolje po tom pitanju), isti su bili prisiljeni prihvatiti posao pod "robovskim" uvjetima kod privatnih iznajmljivača u Plitvica Selu, što će oni reći na zahtjeve branitelja o rušenju njihovih radnih mjesta....?
#3 Ivan 2017-06-22 08:23
I ja se slažem da se nije smjelo dozvoliti gradnju u srcu Parka, ima dovoljno prostora na rubnim područjima, no ovdje su veliki igrači odigrali potez tako da su preskočili sve privatne iznajmljivače u okolici i izgraditi apartmane u samom srcu Parka iznad Velikog slapa i 5 minuta pješke do pristaništa Kozjačka draga i tako uzeli dobar dio gostiju ovima na rubnim područjima (Selište, Drežnik, Smoljanac, Poljanak, pa i Saborsko...).
Mislim da su prosvjedi jednim djelom motivirani i tom činjenicom, što je opravdano, jer narod ovog kraja živi od Plitvica i jedino u Plitvicama vidi svoju perspektivu.
#4 Ivan 2017-06-25 15:12
"Zbog niza krivih odluka ugrožene su prirodne vrijednosti najvećeg prirodnog bisera u Hrvatskoj! Nastavi li se toliki negativan utjecaj čovjeka na prirodu, ugrozit ćemo opstanak sedre, kao i autohtonih biljaka i životinja plitvičkog kraja. Kada pogledamo kako danas izgleda Veliki slap, jasno je kakve posljedice ostavlja prenapučenost turistima u Plitvica Selu, naselju koje se u samo osam godina toliko izgradilo da je broj ležaja sa 16 porastao na 230! Tamo je vodoopskrbni sustav izuzetno loš, a otpadne vode se slijevaju izravno u potok i u Veliki slap. Nestankom prirodnog fenomena parka nestat će jedini svjetski prepoznatljivi simbol zaštićene prirode Hrvatske koji ima važnu ulogu u razvoju turizma. Time će nestati i poslovi o kojima ovisi cijela lokalna zajednica tog područja, kao i potencijal parka za razvoj cijelog područja", istaknula je na prosvjedu Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

You have no rights to post comments