Puno puta sam imao prilike čuti od nekih koji nas baš i nisu branili kad smo napadnuti 1991. "Saborčanima je dobro došao rat, imali su drvene kuće, a sada im je država izgradila grad." Da tomu nije tako najbolje svjedoči ova fotografija iz 70-tih prošlog stoljeća koju je snimio Martin Špehar. Saborsko je 1971. po popisu stanovništva brojilo 1519 duša, a danas svega 300-tinjak. Saborsko je danas umiruće selo!

 

STARA PANORAMA

 

NOVA PANORAMA 

 

Saborsko 70-tih

Autor ovih fotografija je Martin Špehar Jose Pavina (na slici lijevo), iste mi je ustupio njegov sin Milan Špehar. Dijapozitive je skenirao i na CD prebacio "Foto Miro" Ogulin, troškove skeniranja platio urednik ovog portala Ivan Matovina.

Ako netko uzme neku od ovih fotografija i objavi je negdje drugdje, obavezno navesti ime autora, stranicu s koje je uzeta i sve ostalo kako je propisano zakonom o autorskom pravu!

Martin je snimio veli broj fotografija s motivima saborčanskih krajolika, ljudi i običaja, koje nas žive vraćaju u našu mladost i bude uspomene i nostalgiju za tim vremenom. Martin već dugo nije među živima, ali zato je tu njegova ostavština - fotografije, hvala mu za tu ljubav. Počivao u miru Božjem i neka mu je viječna hvala i slava. 

copyright saborsko.net

 

https://imageshack.com/user/saborskoNET

 

 

Saborsko danas

Komentari  

#1 Kapela 2017-08-29 07:38
Saborski je prije srbocetnicke agresije bija puno ljepsi nego sada a bilo je naroda puno vise iako se mnogi iselili prije sedamdesetih proslog stoljeca a danas eto sto je ostalo Nekima je neznalicam to prioritet da pisu gluposti ili pricaju gluposti Danas je Saborsko zaraslo u sumu i zbunje zato sto nema stanovnika, Par vrijednih obitelji obradjuju zemlju i imaju svoje usjeve a ovo starih sto jos ima to ce uskoro izumrit, a podmladka nema.

You have no rights to post comments