1775. godine vrši se prva numeracija kuća u Saborskom. Kućni brojevi su davani redom uz glavnu cestu. Iz vojnih zapisa se vidi da su Hodaci imali kućne brojeve 1,2 i 5, Krizmanići 3, Tomšići 4. Na vojnoj karti se vidi skupina od 5-6 kuća na desnoj strani odmaknute od glavne ceste, Conjari i Matovine (slika lijevo). Conjari su imali kućne brojeve 6, 7, 8 i 9, a Matovine su imali brojeve 10 i 11.

1871. godine Conjari su dobili nove kućne brojeve; 37, 38 i 39.

U vrijeme naseljavanja u Liku i Krbavu, ti su “njemački” Kranjci već bili potpuno slavenizirani, razlikovali su se još jedino specifičnom antroponimijom koja je podsjećala na njihove etničke i kulturne korijene. Riječ je o prezimenima: Fink, Kajfeš (Kaifess), Piršlin (Pirslin), Portner, Rožman (Rosmann), Šneperger (Schneberger), Špehar (Späher), Štajduhar (Staudocher), Štrk (Sterk). Conjar (Zollner).

Conjari su iz Saborskog krajem 18. i početkom 19. stoljeća naseljavali Selište Drežničko i okolicu gdje ih danas ima više nego u Saborskom. (Brajdić)

Podatke prikupila Sue ORelly

http://www.saborsko.net/doc/Saborsko_Conjar.xls

Conjari u Hrvatskoj su Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Slunja. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u okolici Slunja i u Gradu Slavonskom Brodu.

Komentari  

#1 Darko 2018-12-03 20:52
Ivane ima li negdje ovakva tablica i za Sertice.
#2 Darko 2018-12-04 02:12
Hvala Ivane. Sad sam se prisjetio kad sam ponovo vidio tablicu da je bilo rijeci da ce Sue nastaviti dalje od 1900 na ovamo. Znas li hoce li biti sto od toga. Znam da je to vrlo zahtjevan posao a mi gotovani samo cekamo. Na koji nacin bi se mogli zahvaliti toj zeni.
#3 Ivan 2018-12-04 04:15
Darko dobro si to napisao da smo gotovani i to nezahvalni gotovani. Vidiš i sam da su ljudi nezainteresirani, to najviše smeta nekoga tko ulaže veliki trud kao što to radi Sue.
#4 marko 2018-12-04 04:49
Darko Sue vec starija zena I ona je utosila puno truda I novaca u matovinsko stablo takodjer je probala koliko je mogla da uvrsti sva prezimena u Saborskom Kao sto sam rekao Ivi neznam sto je sa njom nikao je nemogu kotaktirati mozda je bolesna ili neki drugi problem ima . samo znam da je jako uorna za svojim stablo I da nece jos odustati dok ima I malo snage. zadnji put kad sam pricao sa njom reklami je da ima jos toga puno da napravi
#5 Ivan 2018-12-04 15:19
Marko javila mi se jučer e-mailom i poslala Conjare, još je obećala Sabljake i Malkoče i to je to. Ja sam joj do neba zahvalan za sve što je učinila za Saborsko.
#6 Ivan 2018-12-04 17:24
Upravo sam se iznenadio kad sam vidio da naši prvi kontakti datiraju od rujna 2011. kada mi se Sue prvi put javila, Puno smo meilova izmjenili od tada. Ona je imala arhivske podatke, a ja sam dobro poznavao Saborsko. Izmjenjivali smo informacije, tumačili karte, povezivali kućne brojeve, povezivali zemljišne parcele s vlasnicima, itd, itd.... Pri našem dopisivanju pomagala su mi moja djeca Silvija i Mario - prevodili su njene mailove na hrvatski, a moje na engleski. Nije to bilo samo puko prepisivanje podataka kako je netko jednom ovdje napisao. A znam i to da su neki na osnovu tablica koje je ispisala Sue slagali svoja obiteljska stabla. Radili smo zajedno bolje reći ekipno. Bilo mi je zadovoljstvo raditi s njom.
#7 jure 2018-12-05 08:25
Ivane,lipi pozdrav tebi i tvojima.Ovo što ti radiš i što radi gospođa koju ne poznam a skidam joj kapu do poda je nešto što meni kao Saborčanu u tuđoj zemlji svaki dan olakšava bivanje od rodnog kraja,od naše Hrvatske.Ako svi zaborave to što radite,viruj mo Onaj gori neće. Hvala vam od srca.
#8 Ivan 2018-12-05 17:07
Pozdrav Jure tebi i tvojoj obitelji!

You have no rights to post comments