Za vrijeme velikih seoba naseljavaju brinjsko područje s otoka Raba, gdje i danas živi značajna rodovska zajednica. 
Zemljišne knjige Ogulinske regimente za Stajnicu iz 1780. sadrže podatke za 5 kućnih zadruga.

Kao starosjedioci danas naseljavaju Stajnicu, Mundanije (Rab), Saborsko, Trtnje (Jezerane). Osim navedenog područja naseljavaju okolicu Udbine (Mekinjar i Tolić).

U 19. i 20. stoljeću naseljavaju se značajnije u Čajkovce (Đakovo), Đakovo, Gornje Bogičevce (Nova Gradiška), Komletince (Vinkovci), Levinovac (Virovitica), Lipovec (Slunj), Rodin Potok (Virovitica), Slobodnicu (Slav. Brod), Staro Petrovo Selo (Nova Gradiška), Trapinska, Zagreb i okolicu, i Žubrica (Virovitica). (I.M.)

http://www.saborsko.net/doc/Saborsko_Dumencic.xls U ovoj tablici se nalaze podaci za 191. Dumenčića. (Podatke prikupila Sue OReilly, tablicu s engleskog prevela Silvija Matovina, tehnička podrška Mario Matovina.)

 

Dumenčići - ovdje je rođena moja mama, kćer Mate i Marije Dumenčić. Od rodne kuće su ostali samo temlji. Dvorištem dominira velika stara jabuka (slika dolje).

Moj djed Mate Dumenčić se u ovoj tablici nalazi pod brojem 140, a njegov brat Jure pod brojem 141.

Kuće Dumenčića su smještene podno brda Borika. Danas u Saborskom imamo 4 stalno naseljene i dvije vikend kuće Dumenčića, u dvije žive Ivan i Nikola Dumenčić, a u dvije njihova braća Mile i Zdravko s obiteljima, dok Dane dolazi povremeno. Sva petorica (Nikola, Mile, Ivan, Zdravko i Dane) su potomci Dane i Jage Dumenčić. Baka Jage Dumenčić je Anica Brajković rodom iz Ličke Jesenice. Peta kuća Dumenčića se nalazi u Malkočima, a pripadala je pok. Slavku Dumenčiću u  njoj ne živi nitko.

Brajkovići u Ličkoj Jesenici su živjeli na današnjem Vidaković brdu (tada Brajković brdu), iz te obitelji u se Saborsko udalo 5 sestara.

You have no rights to post comments