Promatrajući Saborsko jutros rano, onako beživotno i hladno, uhvatila me neka sjeta za prošlim vremenom, pa se poželjeh vratiti malo u prošlost. Uspio sam nakratko, mislima, uz pomoć ovih idiličnih i toplih kadrova iz našeg kraja kakave više ne viđamo. Nadam se da će ove fotografije i kod vas ostalih izazvati ugodne emocije.

 

Crkva sv. Ivana Nepomuka 80-tih

Župni stan i lipa ispred crkve

Sjeno bi se drugi dan nakon košnje, ukoliko je vrijeme bilo suho, kupilo i sadivalo u brklje (slagalo nalagano oko brklje), tako bi stajalo na njivi još dva tjedna dok se nebi potpuno osušilo. Kad bi košnja bila gotova krajem srpnja, onda bi se sjeno s njiva vozilo kući i spremalo u pojate, šajere ili slagalo u stogove, ukoliko nije bilo dovoljno mjesta u sušama.

 

Stogovi sjena ili po Saborčanski "brklje"

Krumpir

Ograda od okrajaka

Komentari  

#21 Kapela 2017-03-02 21:59
E moj josarda , ti nisi nikada sadiva stog nego sto si cuja od drugih pa sada hoces mene ubjedit u nesto sto nije istina , Ako si ti oto radija onda znam da je to sijeno dospilo u gomilu djubra sve sagnjije. Bolje da ne komentiras za nesto sto nije istina Pitaj druge osobe koji su to radili pa ces saznat pravu istinu Na stozine se stavljalo sjeno koje bi prezimilo cjelu zimu a na brklje bi voda isla u sjeno i zna se Pa Stogovi se sadivali na livadam cak i u Skradi i Medvidjaru a u proljece bi se islo po to sjeno da se moze staviti u pojate kad se potrosilo sjeno , A mozda se sadivalo i ikod kuca blize kad nije moglo sve stati u pojate, Previse si se zapleja moj josarda Ja sam to sve radija malo duze a ne da sam cuja .,, Vide mojih prijatelja crvenih, proljece je tu pa se odkravili,i leda i zime, haa,

You have no rights to post comments