VRHOVNI sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je pripadnik srpskih teritorijalaca Đ.J. u odsutnosti nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika u Saborskom u studenom 1991.

Najviši sud je podsjetio da je Đ.J. osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva, rušenja i paljenja kuća te rušenja sakralnih objekata 1991. za vrijeme oružanog sukoba te da je sudjelovao u napadu na jedno selo i izdavao naredbe da se puca bez izbora po civilnim ciljevima i objektima.


Naredio je likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća, pljačku...

Vrhovni sud je precizirao da je Đ.J. pri ulasku u selo nakon savladavanja otpora zajedno s još dvojicom muškaraca rukovodio vojnim postrojbama i zapovjedio likvidaciju hrvatskih civila, rušenje kuća i sakralnih objekata te pljačku imovine.


Sud je dodao da su ubijena najmanje 32 civila, da je porušen dio domaćinstava, opljačkana imovina i razrušena mjesna župna crkva svetog Ivana Nepomuka sa župnim dvorom.

Najviši sud je pojasnio da je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjena prijašnja neosuđivanost, dok mu je kao otegotna okolnost cijenjeno smrtno stradavanje najmanje 32 civila koji su ubijeni strijeljanjem, vješanjem, zapaljenjem i rezanjem motornom pilom. Uz to, otegotnim je cijenjeno i da je nastupila velika materijalna šteta na civilnim i sakralnim objektima.

Jutarnji.hr

Hina

Komentari  

#1 Ivan 2021-11-29 15:56
"Sud je dodao da su ubijena najmanje 32 civila..."
Istina je slijedeća; a to zna naš narod da je u Saborskom ubijeno, poginulo ili nestalo ukupno 36 civila, odnosno 36 nenaoružanih osoba.
Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja na ovogodišnjoj komemoraciji iznosi "službenu brojku" o 26 ubijenih civila...???
Zašto sami sebi umanjujemo civilne žrtve...!?
A presuđenom mogu soli na rep baciti...
#2 Ivan 2021-11-29 16:10
Đ.J iz presude bi mogao biti (Đoko Jakšić zv. Jekeša) rođ. 1946.) iz Jezera kod Plaškog, završio je srednju šumarsku školu a potom i Višu školu za organizaciju rada. Još prije "izbijanja ratnih sukoba bio je organizator i inicijator svenarodnog otpora", i kao takav pregovarao s policijskim i općinskim strukturama.
Tekst iz knjige Ivana Strižića: http://saborsko.net/index.php/povijesne-teme/458-iz-knjige-ivana-strizica-ogulinski-kraj-u-domovinskom-ratu
#3 Ivan 2021-11-29 17:51
Jakšić Đoko zv. „JEKEŠA“ je bio zaposlen u šumariji Plaški u svojstvu upravitelja, a već početkom prošle godine isti je počeo naoružavati civilno stanovništvo srpske nacionalnosti od Vojnovca do Ličke Jesenice. Pošto je bio usko vezan s radom „Martićeve milicije“ stoga je mnogim pojedincima nasilu dao oružje i municiju pod pretnjom likvidacije porodice ili paljenjem njihovih objekata. Inače je obučen u vojnu uniformu SMB s činom vodnika i pripadnik je Štaba komande.
https://www.lijepanasadomovinahrvatska.com/index.php/dokumenti/sudski-dokumenti-srpski-zlocini-u-hrvatskoj/3661-ogulin-ka-0012
#4 Kapela 2021-11-30 07:56
Nakon trideset godina sude krvniku u odsutnosti Pa mogu mu staviti soli na rep A znamo da niti jedan krvnik nije odgovarao za zlocine u Saborskom pa ni za druga sela po Hrvatskoj sve je to samo bacanje prasine u Oci narodu, a otaj krvnik ako je jos ziv nikada nece doci u zatvor, On je srbski Heroj kao i Mladic sada sto ga velicaju po beogradskim ulicam,, Bolje da se kaze ona stara poslovica kad pop nije imao sto krstiti onda je krstija jarice tako i oto sada , Eh,,
#5 Ivan 2021-11-30 15:15
Vrhovni sud utvrdi da su u Saborskom ubijena najmanje 32 civila, a naši kažu NE , nego 26, pa ko je tu lud?

You have no rights to post comments