Ovo je priča o jednoj pojavi koja se dogodila u jednoj bajkovitoj šumi u zemlji čudesa, po zagovoru mitskog boga Merkura, boga trgovine i profita.

Naime na drveću su jednog proljeća umjesto lišća izlistale novčanice. Primjetivši to, vlasti su odmah pozvale iskusne berače, odredile nadzornika izvjesnog Bukvića i prionuli su poslu. Ispočetka je tu bilo nekoliko skupina berača. Iz šume su svakodnevno iznosili vreće pune novčanica.

Kad je uspješno završila prva sezona, s nestrpljenjem se isčekivala nova. I slijedeće godine šuma obilno urodi novčanicama što je silno obradovalo vlasti i berače. Sazvan je sastanak na tajnoj lokaciji na kojem je odlučeno da u berbu uključe kooperante tj. podberače, pa se tako radna snaga udvostručila područje berbe se proširilo i još se jače prionulo poslu.

Glavni berači su brali veće apoene, a podberači manje.

U predvečerje svakog dana berači su iz šume iznosili vreće novčanica, neka stabla su doslovno bila ogoljena do grana, bez ijednog listića, odnosno novčanice, jer su neki sitni berači ilegalno brali noću.

Naravno, kao i sve ostalo kod nas tako se i ova berba odvijala sukladno zakonu, svatko je morao platiti porez nadzorniku  odmah na terenu i to u gotovini, a u čemu bi drugom.

Trajalo je to dugo i predugo, sve dok se jednog proljeća nad šumom nisu razišli tmurni oblaci, svanulo je sunce i sve se vratilo u normalu, šuma se opet počela ponašati prirodno, na drveću je opet listalo pravo zeleno lišće.

Komentari  

#1 Ivan 2024-07-06 06:04
:lol:

You have no rights to post comments