Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF  (World Wide Fund for Nature) pozvala je hrvatsku Vladu da riješi probleme prekomjerne izgradnje koja ugrožava sedrene slapove i prekomjernih turističkih posjeta u Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima kako se ne bi dogodilo da ga se uvrsti na Listu svjetske baštine u opasnosti.

Nacionalni park Plitvička jezera najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj te jedino područje upisano na listu UNESCO-ove svjetske prirodne baštine od 1979. godine, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Čak ni to Vladi Republike Hrvatske nije dovoljno da krene u rješavanje izazova s kojim se taj prirodni fenomen suočava te posluša razlog desetodnevnog prosvjeda lokalne zajednice i braniteljskih udruga, stoji u priopćenju WWF-a, koji ponovno poziva hrvatsku Vladu da se uključi i u rješavanje problema.

Prosvjed pod nazivom "5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvičkih jezera" počeo je prošle srijede, a Udruga mladih općine Rakovice najavila da će ga s drvenog mosta ispred Plitvica Sela proširiti na Rakovicu i Slunj."U izvješću UNESCO-ove misije iz veljače ove godine izražena je zabrinutost zbog neodrživog proširenja turističkog sadržaja, ali i prekomjernog broja posjetitelja u parku. Zbog toga će članovi misije na 42. sjednici iduće godine preporučiti Odboru Svjetske baštine da razmotri upis Nacionalnog parka Plitvičkih jezera na Listu svjetske baštine u opasnosti", stoji u priopćenju WWF-a."To ne smijemo dopustiti. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mora se usuglasiti s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te zajedno s Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima pronaći zadovoljavajuće rješenje za situaciju koja dobiva sve veću pozornost i izvan granica naše zemlje", zaključuje Popović Dujmović. http://www.slobodnadalmacija.hr

Fotografija s današnjeg prosvjeda u Rakovici, prosvjednici su nakratko, prelazeći DC-1 na pješačkom prijelazu, zaustavljali promet upozoravajući tako na problem devastacije NP Plitvička jezera.

Iz Rakovice u Slunj...

Foto: Vlado Butina

Komentari  

#1 Ivan 2017-06-30 17:29
SPASIMO PLITVIČKA JEZERA!

I danas, u tišini, hrvatski branitelji organizirani kroz Koordinaciju braniteljskih udruga Plitvička Jezera, Saborsko i Rakovica prosvjeduju protiv neodrživog stanja u Plitvičkim jezerima.

Slobodno možemo reći da ponovno brane Hrvatsku, ovaj put ne protiv velikosrpskog agresora koji se usprotivio stvaranju hrvatske države, već protiv sasvim nove agresije u vidu organizirane prekomjerne izgradnje i apartmanizacije unutar zaštićenog područja.

Da, definitivno se radi agresiji, jer se razvio sustav koji dopušta izgradnju uz legalno izdane građevinske dozvole, bez ikakvog sudjelovanja sustava zaštite.

Javna ustanova Nacionalni park, inače nadležna za svaku aktivnost unutar parka, čak nema niti informaciju o izdanoj dozvoli, a kamoli da se je dala suglasnost i/ili uvjete uvažavajući posebnosti zaštićenog područja.

Da su tako radile generacije prije nas, ne bi danas nitko ni znao za naša Plitvička jezera. Bila bi davno devastirana.

Zato hvala Vama hrvatski branitelji koji ste uključeni u ovaj prosvjed, zbog Vas ima nade za Plitivička jezera.

Progovorio sam o tome u Saboru, ali izgleda da će trebati neka šira akcija da se dopre do javnosti!

Slaven Dobrović

https://www.facebook.com/dobrovic.slaven

You have no rights to post comments