Jedna od lokacija ekspedicije Kameni zapisi - Plaški 2017 je jezero Sinjac. Jeste li znali da je Sinjac drugi najdublji krški izvor u Hrvatskoj? Budući da na Wikipediji o tome nije postojao nikakav zapis, stvorili smo stranicu posvećenu Sinjcu i napisali par informacija. (https://www.facebook.com/Dinaridi)

Povijest istraživanja Sinjca   

1984. provedena je međunarodna speleoronilačka ekspedicija „Bijeli potoci – Kamensko 84“ kad je zabilježen prvi zaron u Sinjac. Ekspediciju je organiziralo Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena iz Zagreba (DISKF), a vodili su je Tihomir Kovačević Tihi i Mladen Garašić Gara. Prvi ronioci u Sinjcu bili su Ljubiša Kalinić, Tihomir Kovačević, Žarko Supičić i Mladen Garašić. Tada su ronioci došli do dubine od 42 metra.

1999. provedena je međunarodna speleoronilačka ekspedicija „Speleoronjenje '99“ u organizaciji DISKF-a pod vodstvom Tihomira Kovačevića Tihija. Tada su u Sinjcu ronili Pierre Bastin, Roger Cosse-Myns i Frank Vasseur, kad su dosegnuli dubinu od 103 metra. To je bilo prvi put u Hrvatskoj da je netko prešao 100 metara dubine u nekom krškom izvoru.

2002. na međunarodnoj speleoronilačkoj ekspediciji „Rakovica 2002“ u organizaciji DISKF-a u Sinjcu su ronili Pavol Skovajsa, Pavel Riha Terminator i Jan Enčev te postigli dubinu od 103 metra. Na dubini od 42 metra pronašli su i snimili volovsku zapregu i potvrdili Legendu o izgubljenim kolima. Ekspediciju je vodio Tihomir Kovačević Tihi.
2005. na međunarodnoj speleoronilačkoj ekspediciji „Zrmanjina SUZA“, koju je organiziralo društvo „Dinaridi – Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena“ (DDISKF) pod vodstvom Tihomira Kovačevića Tihija, postignut je opet najdublji zaron u krškom izvoru u Hrvatskoj. Član DDISKF-a i speleoronioc svjetskog glasa Luigi Casati spustio se na 155 metara.
2007. na MSRE "Zrmanjin ZOV 2007" u organizaciji DDISKF-a speleoronioci Alan Kovačević i Damir Pavelić otkrili su prolaz u grotlo Sinjac 4, kojeg je istražio i opisao jedan od najvećih svjetskih pionira speleoronjenja švicarac i član DDISKF-a Jean Jacques Bolance.
2009. ronilac Gordan Horvat Pero iz KTSR Explorer iz Zagreba spustio se na 106 metara i prvi je hrvatski ronilac koji se spustio ispod 100 metara u krškom izvoru.
2016. DDISKF je organizirao Međunarodnu speleoronilačku ekspediciju "Kamena galaksija – Zrmanja 2016" pod vodstvom Tihomira Kovačevića Tihija. Ronilački tim u Sinjcu je postigao dubinu od 203 metra. Na čelu tima bio je član DDISKF-a Luigi Casati. Postignuta dubina nije konačna.

Ekologija
Ogulinsko je podzemlje izloženo mnogim negativnim utjecajima. Karst Waters Institute iz SAD-a proglasio je 2001./2002. ovo područje jednim od 10 najugroženijih krških fenomena na svijetu.

Zanimljivosti

„Legenda o izgubljenim kolima“ je istinita priča iz 1936. godine. Upravo je ta priča dovela istraživače DDISKF-a na Sinjac.
U Sinjcu je Hrvatsko biospeleološko društvo tijekom ekspedicija provodilo istraživanja i prikupljalo uzorke živog svijeta u jezeru. Slatkovodnu spužvicu prvi je zamijetio i ukazao na njeno postojanje u jezeru Alan Kovačević.
Na Sinjcu Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) provodi vježbe speleoronilačkog spašavanja.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sinjac

 

NAJAVA NOVE EKSPEDICIJE

Kameni zapisi Plaški 2017.

 

You have no rights to post comments