Vukovići su jedno od najbrojnijih i najraširenijih hrvatskih prezimena. Mnoge su rodovske skupine Vukovića nesrodne i različitog postanka. Naši lički Vukovići, koji su najbrojniji u Brinjskom kraju, kao i ogulinsko-modruški, potomci su staroga hrvatskog roda koji je živio na područjima sjeverne Like. Jedan ogranak ovoga roda koji nije izbjegao pred Turcima je prešao na islam.

Nakon oslobođenja Like, sa turcima su se ovi Vukovići povukli u širi bihaćki kraj, pa tako i danas tamo imamo veliki rod Vukovića muslimana. Nakon oslobođenja Like od Turaka početkom 18. st. ogulinski su se Vukovići naselili u Saborsko. Prvi Vukovića su se naselili saborčanski zaselak Tuk, povećanjem broja obitelji Vukovići su se proširili na Brdine, Kapele, Lučicu, Ravni Lug,  u zaselak Vukovići kod Poljanka te u Selište Drežničko. Vukovići su, uz Matovine, Sertiće i Špehare, najbrojnijih saborčanskih rodova.

U ovoj excel tablici je upisano 758 Vukovića u razdoblju od 100 godina, tj. od početka 19. do početka 20. stoljeća. http://www.saborsko.net/doc/Saborsko_Vukovic.xls

 

Podatke prikupila Sue OReilly, s engleskog prevela Silvija Matovina, Tehnička podrška Mario Matovina.

KREATORI OBITELJSKIH STABALA ZA SABORSKO

Polde Vuković (slika lijevo) je pradjed Franka Castra iz Youngstowna, Ohio. Frank je ko-kreator obiteljskog stabla Saborsko zajedno s Francisom Sokol (Hodak) i Sue O'Reilly (Grdić i Matovina). Polde je oženio Bara Matovina, KBR. 8 (tada KBR. 107), kćer Ivana (Ćake) Matovina i Ane Matovina. Bara je bila najstarija sestra Ivanove (Saborsko.net) bake Tonke i prva rođaka Sue O'Reillynog  djeda Mate i Markovog (Markusinovog) djeda Petra. Polde i njegov brat Jure su otputovali u SAD-u 1903. godine. Polde se vratio u Saborskom i oženio se,  kćer Jaga je rođena 1908. Drugo je dijete umrlo. Polde je 1913. emigrirao u SAD-u zajedno s ženom Barom i kćerkom. Polde i Bara su imali 7 djece. Njihovo posljednje djete, kćer Marija je umrla 2006. godine.

Zločin u Vukovićima 1991.

Osobna sjećanja-Ivan Vuković r.1920.

Vukovići u Hrvatskoj gotovo su u potpunosti Hrvati, većim dijelom iz okolice Slunja, a prema nekim izvorima iz okolice Brinja. Rijetko su i Srbi, te Crnogorci. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Splitu. U Saborsku u okolici Slunja svaki peti stanovnik prezivao se Vuković.

Komentari  

#1 Kapela 2017-03-09 00:03
Mislim da je ovo obitelj Martina iz Lucice a dali je Adam sada naj stariji stanovnik u Saborskom mislim da je. A mislim da je i Marija Spehar (tackanova) isto godisce a Katica Markana Spehar je godinu dana mladja , koliko ja znam.
#2 Ivan 2017-03-09 04:59
Da slika je iz Lučice, a za Adama sam napisao da je najstariji Vuković, Marija tackanova nije Vuković, a za Katu neznam...
#3 Kapela 2017-03-09 06:10
Ma ja sam mislija da je u Saborskom Adam naj stariji pa sam se sjetija Marije, nisam mislija samo za Vukovice,
#4 Batman 2017-03-10 21:52
Šta nije najstariji Ivan Vuković Milankov iz Kapele, 1920. godište, danas u Popovači?
#5 Kapela 2017-03-10 23:03
To nisam znao da je Ivan Vukovic jos ziv posto ne dolazi u Saborsko ako je, onda je stvarno naj starija osoba koja je rodjena u Saborskom, a ako dugo godina ne dolazi u Saborsko, onda je mladjim generacijam nepoznat, ipak ti hvala za ovaj komentar,Znaci da je blizu stotoj ,pa neka ga dragi Bog pozivi jos koju godinicu pa mozda i prejde sto godina, LIpo je da se dozna vise o nasim Saborcanima po svijetu.
#6 Ivan 2017-03-11 05:28
Citat Batman:
Šta nije najstariji Ivan Vuković Milankov iz Kapele, 1920. godište, danas u Popovači?

Nisam znao koje je godište Ivan i nisam bio siguran jeli živ, a za Adama sam napisao da je jedan od najstarijih..
Ima i jedna žena Jeka Vuković iz Luga ima dosta preko 90 godina možda 95..., poslije rata je živila na Kuselju s Lucijom Vuković (bratovom ženom), sada je u staračkom domu u Og.

You have no rights to post comments